Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Dla mnie to czarna magia...
Oblicz odległość środka S okręgu o od prostej k oraz wyznacz punkty wspólne okręgu z tą prostą ( o ile istnieją), jeśli:
a) o:\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} + 12x - 10y - 3 = 0 \quad k: x + 14 = 0}\)
b) o:\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} - 8y + 11 = 0 \quad k: -x + 3y - 7 = 0}\)
Odległość środka od prostej.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 21:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Podziękował: 1 raz
Odległość środka od prostej.
Ostatnio zmieniony 4 mar 2010, o 19:39 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Odległość środka od prostej.
1) Liczysz współrzędne środka.
\(\displaystyle{ -2a=12 \\
a=-6 \\
-2b=-10 \\
b=5}\)
2) Odległość punktu od prostej liczysz ze wzoru: \(\displaystyle{ d= \frac{ \left|Ax_0+By_0+C \right| }{ \sqrt{A^2+B^2} }}\).
\(\displaystyle{ -2a=12 \\
a=-6 \\
-2b=-10 \\
b=5}\)
2) Odległość punktu od prostej liczysz ze wzoru: \(\displaystyle{ d= \frac{ \left|Ax_0+By_0+C \right| }{ \sqrt{A^2+B^2} }}\).