Zbiór środków wszystkich okręgów stycznychdo pewnego okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Zbiór środków wszystkich okręgów stycznychdo pewnego okręgu

Post autor: Bartek1991 »

Wyznacz równanie zbiorów środków wszystkich okręgów stycznych zewnętrznie do okręgu \(\displaystyle{ x^2 (y-2)^2 = 1}\) i stycznych do prostej y=-2.

Na podstawie sumy promieni ułożyłem równanie:

\(\displaystyle{ \sqrt{(x^2 + (y-2)^2} = \sqrt{(y+2)^2} + 1}\)

I teraz uzyskałem dwa równania:

\(\displaystyle{ y = \frac{x^2-5}{10}}\) gdy \(\displaystyle{ y \ge -2}\)

\(\displaystyle{ y = \frac{x^2+3}{6}}\) gdy \(\displaystyle{ y<-2}\)

W książce podali za poprawną tylko to pierwsze równanie. Jak uzasadnić, że drugie jest niepoprawne?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zbiór środków wszystkich okręgów stycznychdo pewnego okręgu

Post autor: piasek101 »

Podobne (o tej porze robię za wyszukiwarkę) :
157715.htm
ODPOWIEDZ