Oblicz objętość i pole pow bryły powstałej w wyniku obrotu:
- trójkąta równoramiennego o podstawie o dł 10 cm i ramieniu długości 13 cm wokół podstawy
- kwadratu o boku długości 2 cm wokół przekatnej.
Z góry dzięki ; )
stożek dwa zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 14 gru 2008, o 16:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ruda
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
stożek dwa zadania
Zadanie 1:
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ l=13}\) - długość ramienia
\(\displaystyle{ 2h=10}\) - długość podstawy \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ h=5}\)
\(\displaystyle{ r}\) - wysokość trójkąta
\(\displaystyle{ r^2+h^2=l^2\\
r=12}\)
podstaw do wzorów i oblicz:
\(\displaystyle{ V=2 \cdot \pi r^2 h\\\\
P_c=2 \pi r l}\)
Zadanie 2:
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ l=2}\) - długość boku
\(\displaystyle{ 2r=2 \sqrt{2}}\) - długość przekątnej \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ r= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{2 \sqrt{2} }{2} = \sqrt{2}}\) - wysokość
podstaw do wzorów i oblicz:
\(\displaystyle{ V=2 \cdot \pi r^2 h\\\\
P_c=2 \pi r l}\)
W razie pytań pisz śmiało... być może się machnąłem, ale raczej nie...
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ l=13}\) - długość ramienia
\(\displaystyle{ 2h=10}\) - długość podstawy \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ h=5}\)
\(\displaystyle{ r}\) - wysokość trójkąta
\(\displaystyle{ r^2+h^2=l^2\\
r=12}\)
podstaw do wzorów i oblicz:
\(\displaystyle{ V=2 \cdot \pi r^2 h\\\\
P_c=2 \pi r l}\)
Zadanie 2:
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ l=2}\) - długość boku
\(\displaystyle{ 2r=2 \sqrt{2}}\) - długość przekątnej \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ r= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{2 \sqrt{2} }{2} = \sqrt{2}}\) - wysokość
podstaw do wzorów i oblicz:
\(\displaystyle{ V=2 \cdot \pi r^2 h\\\\
P_c=2 \pi r l}\)
W razie pytań pisz śmiało... być może się machnąłem, ale raczej nie...