Współrzędne rombu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

Współrzędne rombu

Post autor: v_vizis »

Gdzie popełniam błąd?
Punkty \(\displaystyle{ A=(2,1) i C=(4,3)}\) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD. Wierzchołek D należy do osi OY.
a) Wyznacz współrzędne wierzchołków B i D.
b) Oblicz pole rombu.

Mój sposób rozwiązania:
Wyznaczam równanie prostej m do której należy AC: \(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+b=1 \\ 4a+b=3 \end{cases} \Rightarrow m: y=x-1}\)
Wyznaczam równanie prostej BD prostopadłej do powyższej prostej, przechodzącej przez punkt S=(2,2) (punkt przecięcia przekątnych rombu): \(\displaystyle{ l: y=-x+b \Rightarrow b=4}\)
\(\displaystyle{ l:y=-x+4}\)
Obliczam współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ D=(0,y)}\)
\(\displaystyle{ y=4}\)
\(\displaystyle{ D=(0,4)}\)

Obliczam współrzędne wierzchołka B
\(\displaystyle{ \frac{0+x _{B} }{2}=2 \Rightarrow x _{B}=4}\)
\(\displaystyle{ \wedge \frac{4+y _{B} }{2}=2 \Rightarrow y _{B}=0}\)
\(\displaystyle{ B=(4,0)}\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Współrzędne rombu

Post autor: Sherlock »

v_vizis pisze:Gdzie popełniam błąd?
v_vizis pisze:przechodzącej przez punkt S=(2,2) (punkt przecięcia przekątnych rombu)
środek odcinka AC to punkt S(3,2)
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

Współrzędne rombu

Post autor: v_vizis »

Dzięki
ODPOWIEDZ