Wierzchołki kwadratu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

Wierzchołki kwadratu

Post autor: v_vizis »

Punkt A=(1,-1) jest wierzchołkiem kwadratu opisanego na okręgu \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}-4y-1=0}\). Znajdź pozostałe wierzchołki tego kwadratu.

Obliczyłam C=(-1,5). Jakie współrzędne mają pozostałe wierzchołki. Proszę o dokładne rozwiązanie i wskazówki.
Pozdrawiam
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wierzchołki kwadratu

Post autor: lukasz1804 »

Pozostałe dwa wierzchołki leżą na prostej prostopadłej do prostej AC - wyznacz jej równanie. Co więcej, każdy z nich leży w odległości \(\displaystyle{ \frac{1}{2}|AC|}\) od środka okręgu - tj. punktu \(\displaystyle{ (0,2)}\).
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

Wierzchołki kwadratu

Post autor: v_vizis »

Równanie prostej AC \(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x+b}\). Jak teraz odłożyć odległość \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)?
Lukasz1804 rozpisz proszę to zadanie.
ODPOWIEDZ