Równania: 3x-y-4=0 oraz 0,6x-0,2y=0,8 opisują proste w układzie współrzednych które
a) są prostopadłe
B) równoległe
C) pokrywają się
d) przecinają się pod innym kątem niż 90stopni
położenie prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
położenie prostych
proste sa prostopadłe gdy \(\displaystyle{ A_{1} \cdot A_{2} +B_{1} \cdot B_{2}=0}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot 0,6 + (-1) \cdot (-0,2)=0}\)
\(\displaystyle{ 1,8 +0,2=0}\)
\(\displaystyle{ 2 \neq 0}\)
czyli nie sa prostopadłe
proste sa równoległe gdy \(\displaystyle{ A_{1} \cdot B_{2} - A_{2} \cdot B_{1}=0}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot (-0,2)-0,6 \cdot (-1)=0}\)
\(\displaystyle{ -0,6 + 0,6 = 0}\)
\(\displaystyle{ 0=0}\) proste są równoległe
\(\displaystyle{ 3 \cdot 0,6 + (-1) \cdot (-0,2)=0}\)
\(\displaystyle{ 1,8 +0,2=0}\)
\(\displaystyle{ 2 \neq 0}\)
czyli nie sa prostopadłe
proste sa równoległe gdy \(\displaystyle{ A_{1} \cdot B_{2} - A_{2} \cdot B_{1}=0}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot (-0,2)-0,6 \cdot (-1)=0}\)
\(\displaystyle{ -0,6 + 0,6 = 0}\)
\(\displaystyle{ 0=0}\) proste są równoległe