Punkt C=(1,-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC, zaś punkt S=(3,-1) jest środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt. Wyznacz współrzędne wierzchołków A i B.
Jak rozwiązać to zadanie? Z jakich własności skorzystać?
Pozdrawiam
Wyznacz współrzędne wierzchołków
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Wyznacz współrzędne wierzchołków
Znajdź równanie prostej CS.
Odległość CS to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości szukanego trójkąta. Znajdź punkt przecięcia się z bokiem AB.
Wyznacz równanie prostej AB.
Skoro znasz już długość wysokości wyznacz bok.
Od punktu przecięcia odłóż na prostej AB w jedną i drugą stronę połowę boku i gotowe.
Odległość CS to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości szukanego trójkąta. Znajdź punkt przecięcia się z bokiem AB.
Wyznacz równanie prostej AB.
Skoro znasz już długość wysokości wyznacz bok.
Od punktu przecięcia odłóż na prostej AB w jedną i drugą stronę połowę boku i gotowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 8 razy
Wyznacz współrzędne wierzchołków
S potraktować jak środek jednokładności i policzyć to za pomocą wektorów?macpra pisze: Odległość CS to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości szukanego trójkąta. Znajdź punkt przecięcia się z bokiem AB.
Macpra rozpisz proszę dokładniej to zad.
Pozdrawiam -- 5 mar 2010, o 21:31 --zadanie nadal aktualne