Wysokość rombu?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
aleo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 11 razy

Wysokość rombu?

Post autor: aleo »

wysokosc rombu ma długość 6 cm a kat ostry ma miare 60 stopni oblicz pole rombu
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Wysokość rombu?

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ sin60^{\circ}= \frac{h}{a}\\
\frac{ \sqrt{3} }{2}= \frac{6}{a}\\
a= \frac{12}{ \sqrt{3} }=4 \sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ