Wierzchołki i pole trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mimol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 31 paź 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 1 raz

Wierzchołki i pole trójkąta

Post autor: mimol »

Mam takie wierzchołki.
\(\displaystyle{ A(-2,1)}\)

\(\displaystyle{ B(2,-1)}\)

\(\displaystyle{ C(\frac{3}{7}, \frac{16}{7}}\))

Polecenie - obliczyć pole
Korzystam ze wzoru.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}|(x_{b}-x_{a})(y_{c}-y_{a})-(y_{b}-y_{a})(x_{c}-x_{a})|}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}|(4)(\frac{23}{7})-(-2)(\frac{17}{7})|}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}|(\frac{92}{7})+(\frac{34}{7})|}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}|\frac{126}{7}|= 9}\)

Wiem, że robię gdzieś tutaj błąd, lecz nie wiem gdzie.
W odpowiedziach mam wynik 5, obliczyłem długości odcinków i skorzystałem z wzoru Herona- też wynik 5.

Jeśli ktoś zauważył, gdzie mam błąd proszę napisać
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

Wierzchołki i pole trójkąta

Post autor: mateusz_rad »

\(\displaystyle{ y _{c}-y _{a} = \frac{9}{7}}\)


Pzdr.
MM.
mimol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 31 paź 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 1 raz

Wierzchołki i pole trójkąta

Post autor: mimol »

mateusz_rad pisze:\(\displaystyle{ y _{c}-y _{a} = \frac{9}{7}}\)


Pzdr.
MM.
DZIĘKI
ODPOWIEDZ