Zbuduj odcinek x tak, aby zachodziła zależność \(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{c}{x}}\)
odcinek a = 4
odcinek b = 2
odcinek c = 6
proszę o pomoc
zbuduj odcinek x tak, aby zachodziła zależność
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 09:55
- Płeć: Kobieta
zbuduj odcinek x tak, aby zachodziła zależność
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, o 21:46 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
zbuduj odcinek x tak, aby zachodziła zależność
Wskazówka:
Skorzystaj z tw. Talesa. Narysuj ramiona kąta. Na jednym z nich odmierz odcinki a i c natomiast na drugim odcinek b (licząc od wierzchołka kąta). Połącz prostą końce odcinków a i b. Następnie narysuj prostą równoległą do tej wcześniejszej prostej przechodzącą przez koniec odcinka c. Linia ta "odetnie" na drugim ramieniu kąta odcinek o długości x (licząc od końca odcinka b)
Skorzystaj z tw. Talesa. Narysuj ramiona kąta. Na jednym z nich odmierz odcinki a i c natomiast na drugim odcinek b (licząc od wierzchołka kąta). Połącz prostą końce odcinków a i b. Następnie narysuj prostą równoległą do tej wcześniejszej prostej przechodzącą przez koniec odcinka c. Linia ta "odetnie" na drugim ramieniu kąta odcinek o długości x (licząc od końca odcinka b)