wektory komplanarne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Minnie_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 17 sty 2010, o 11:49
Płeć: Kobieta
Pomógł: 2 razy

wektory komplanarne

Post autor: Minnie_ »

Wykazać że wektory \(\displaystyle{ \vec{a}=[-i+3j-2k], \vec{b}=[2i-3j-4k], \vec{c}=[-3i+12j+6k]}\) są wektorami komplanarnymi.
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

wektory komplanarne

Post autor: Kamil_B »

Wystarczy pokazać, zę ich iloczyn mieszany tzn \(\displaystyle{ (a,b,c)}\) jest równy 0
Minnie_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 17 sty 2010, o 11:49
Płeć: Kobieta
Pomógł: 2 razy

wektory komplanarne

Post autor: Minnie_ »

We wskazówce do zadania miałam podane zeby zapisac wektor \(\displaystyle{ \vec{c}}\) za pomocą wektorów \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\)Jak wtedy rozwiązać to zadanie??
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

wektory komplanarne

Post autor: Kamil_B »

Czyli musisz sprawdzić liniową zależność tych wektorów po prostu.
ODPOWIEDZ