Równogległobok rozpięty na wektorach.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Tasiak12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 cze 2009, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Równogległobok rozpięty na wektorach.

Post autor: Tasiak12 »

,,Równoległobok rozpięto na wektorach \(\displaystyle{ a=[6,2,3] oraz b=[2,-6,3]}\). Muszę wyznaczyć wektory kierunkowe jego dwusiecznych i przekątnych oraz obliczyć kąty miedzy przekątnymi i dwusiecznymi. Przedyskutować otrzymane wyniki.,, zadanie z kolokwium.
Hmm wyszło ze to romb czyli dwusieczne pokrywają z przekątnymi, chciałem zapytać czy dobrze wyznaczyłem te wektory kierunkowe moduły |a| i |b| są równe i wynoszą 7

\(\displaystyle{ c=[frac{8}{7},frac{-4}{7},frac{6}{7}}\) ten wychodząc z wierzchołka zawartego miedzy a i b
\(\displaystyle{ d=[\frac{-4}{7},\frac{-8}{7},0]}\) tego nie jestem pewny po prostu zrobiłem wektor -a zmieniajac znaki na przeciwne. mozna tak?
a Co do kątów, to oczywiście wychodzi ze są zerowe.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Równogległobok rozpięty na wektorach.

Post autor: BettyBoo »

Jest OK.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ