Mam takie zadanie:
Znaleźć punkt przecięcia wspólnych stycznych do okręgów o środkach w punktach \(\displaystyle{ C_{1}(0,2),\ C_{2}(5\frac{1}{3},7\frac{1}{3})}\), oraz promieniach odpowiednio \(\displaystyle{ r_{1}=3,\ r_{2}=7}\).
Rysuje rysunek, oznaczam szukany punkt jako M i zauważam, że \(\displaystyle{ |MC_{1}|:|MC_{2}|=3:7}\). W tym momencie autor sugeruje, by podzielić odcinek \(\displaystyle{ |C_{1}C_{2}|}\) w stosunku \(\displaystyle{ -\frac{3}{7}}\) i stosuje "wzory na podział odcinka w danym stosunku", których nie mogę sie doszukać w internecie.
I teraz moje pytanie, stosunek \(\displaystyle{ -\frac{3}{7}}\) <- jak to narysować? Oraz jak wyglądają te napewno proste, ale ukrywające się przede mną wzory?
Pozdrawiam
Punkt przecięcia wspólnych stycznych do okręgów
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Punkt przecięcia wspólnych stycznych do okręgów
Z tego, co wiem, nie dzieli się odcinków w stosunku ujemnym.
Co do stosunku podziału odcinka, to spójrz tutaj: 165484.htm
-- 27 lutego 2010, 17:54 --
Skoro wiesz, że \(\displaystyle{ \frac{|MC_{1}|}{|MC_{2}|}=\frac{3}{7}}\), to:
\(\displaystyle{ \frac{MC_{2}}{MC_{1}}=\frac{7}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{MC_{1}+C_{1}C_{2}}{MC_{1}}=\frac{7}{3}}\)
\(\displaystyle{ 1+\frac{C_{1}C_{2}}{MC_{1}}=\frac{7}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{C_{1}C_{2}}{MC_{1}}=\frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{MC_{1}}{C_{1}C_{2}}=\frac{3}{4}}\)
Oznacz sobie teraz współrzędne punktu M jako niewiadome i skorzystaj ze wspomnianych wzorów (tzn. skorzystaj z faktu, że \(\displaystyle{ C_{1}}\) jest punktem opisanym przez wzór dla odcinka o końcach \(\displaystyle{ M,C_{2}}\) dla \(\displaystyle{ m=3,n=4}\)).
Co do stosunku podziału odcinka, to spójrz tutaj: 165484.htm
-- 27 lutego 2010, 17:54 --
Skoro wiesz, że \(\displaystyle{ \frac{|MC_{1}|}{|MC_{2}|}=\frac{3}{7}}\), to:
\(\displaystyle{ \frac{MC_{2}}{MC_{1}}=\frac{7}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{MC_{1}+C_{1}C_{2}}{MC_{1}}=\frac{7}{3}}\)
\(\displaystyle{ 1+\frac{C_{1}C_{2}}{MC_{1}}=\frac{7}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{C_{1}C_{2}}{MC_{1}}=\frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{MC_{1}}{C_{1}C_{2}}=\frac{3}{4}}\)
Oznacz sobie teraz współrzędne punktu M jako niewiadome i skorzystaj ze wspomnianych wzorów (tzn. skorzystaj z faktu, że \(\displaystyle{ C_{1}}\) jest punktem opisanym przez wzór dla odcinka o końcach \(\displaystyle{ M,C_{2}}\) dla \(\displaystyle{ m=3,n=4}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
Punkt przecięcia wspólnych stycznych do okręgów
podzielić odcinek AB w stosunku ujemnym \(\displaystyle{ - \frac{n}{m}}\)
znaczy znaleźć taki punkt M (leżący POZA odcinkiem AB)z prostej AB aby
|MA|:|MB|=n:m
znaczy znaleźć taki punkt M (leżący POZA odcinkiem AB)z prostej AB aby
|MA|:|MB|=n:m