Znaleźć równanie płaszczyzny odcinającej na osiach układu odcinki proporcjonalne do
liczb 1, 2, 3 i oddalonej od punktu M = (3, 5, 7) 0 4.
Równanie płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równanie płaszczyzny
Szukana płaszczyzna, ze względu na pierwszy warunek, ma wobec tego równanie (w postaci odcinkowej)
\(\displaystyle{ \frac{x}{a}+\frac{y}{2a}+\frac{z}{3a}=1}\)
lub
\(\displaystyle{ \frac{x}{-a}+\frac{y}{2a}+\frac{z}{3a}=1}\)
lub
\(\displaystyle{ \frac{x}{a}+\frac{y}{-2a}+\frac{z}{3a}=1}\)
lub
\(\displaystyle{ \frac{x}{a}+\frac{y}{2a}+\frac{z}{-3a}=1}\)
Parametr \(\displaystyle{ a}\) wyznaczysz z drugiego warunku (wystarczy wstawić do wzoru).
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{x}{a}+\frac{y}{2a}+\frac{z}{3a}=1}\)
lub
\(\displaystyle{ \frac{x}{-a}+\frac{y}{2a}+\frac{z}{3a}=1}\)
lub
\(\displaystyle{ \frac{x}{a}+\frac{y}{-2a}+\frac{z}{3a}=1}\)
lub
\(\displaystyle{ \frac{x}{a}+\frac{y}{2a}+\frac{z}{-3a}=1}\)
Parametr \(\displaystyle{ a}\) wyznaczysz z drugiego warunku (wystarczy wstawić do wzoru).
Pozdrawiam.