Zadanie z równaniem symetralnej odcinka - czy dobrze??

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Luke160
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 9 wrz 2006, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 2 razy

Zadanie z równaniem symetralnej odcinka - czy dobrze??

Post autor: Luke160 »

Dostałem pewne zadanko do obliczenia, zrobiłem je tylko nie wiem czy dobrze. Jakby ktoś mógł sprawdzić czy jest dobrze zrobione to byłbym bardzo wdzięczny. Oto ono.

Napisz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(0,2) B=(2,4).

1) Wykonuję odpowiedni rysuek.
2)Piszę równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty.

A=> 2=0a+b } b=2 - tutaj właśnie nie wiem czy b wynosi 2
B=> 4=2a+b }

4=2a+2
4-2=2a
2=2a/:2
a=1

3)Znajduje współrzędne środka odcinka.
S=(0+2/2 ; 2+4/2)=(1,3)

4)Znajduje równanie prostej prostopadłej do danej i przechodzącej przez dany punkt.

a=-1 y=-1x+b
3=-1*1+b
b=4
y=-1x+4

PS. Nie wiem czemu ale przeglądarka nie chce mi TEX-a pokazywać :/
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Zadanie z równaniem symetralnej odcinka - czy dobrze??

Post autor: wb »

Rozwiązanie jest prawidłowe!
Luke160
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 9 wrz 2006, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 2 razy

Zadanie z równaniem symetralnej odcinka - czy dobrze??

Post autor: Luke160 »

Dzięki za sprawdzenie Masz ode mnie punkt pomocy !!
ODPOWIEDZ