Równanie symetralnej odcinka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Hondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 14 razy

Równanie symetralnej odcinka

Post autor: Hondo »

Witam. Mam mały problem, gdyż zrobiłem zadanie i wyszedł mi wynik inny niż w odpowiedziach i chciałbym wiedzieć czy ja zrobiłem coś źle czy odpowiedź jest błędna.

Zadanie. Dane są punkty A(1,3), B(3,7) znajdź równanie symetralnej odcinka AB.

Wyliczyłem sobie że równanie odcinka AB to: y=2x+1

Zatem symetralna to odcinek przechodzący przez środek odcinka AB oraz jest to odcinek prostopadły do odcinka AB.
Jeżeli jest prostopadła to:

\(\displaystyle{ a_{1}* a_{2}=-1}\)

\(\displaystyle{ 2* a_{2}=-1}\)

\(\displaystyle{ a_{1}= -\frac{1}{2}}\)
więc mamy współczynnik a tego równania.

\(\displaystyle{ S_{AB}=[ \frac{ x_{b}+x_{a}}{2};\frac{ y_{b}+y_{a}}{2}]}\)

\(\displaystyle{ S_{AB}=[2;5]}\)

\(\displaystyle{ y=ax+b}\)

\(\displaystyle{ 5= -\frac{1}{2}*2+b}\)

\(\displaystyle{ b= 6}\)

więc
\(\displaystyle{ y= -\frac{1}{2}x+6 \frac{1}{2}}\) lub \(\displaystyle{ x+2y-12=0}\)

wersja już poprawiona. Wszystko jest tak jak powinno.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2010, o 22:28 przez Hondo, łącznie zmieniany 2 razy.
yuio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 25 lut 2010, o 12:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 13 razy

Równanie symetralnej odcinka

Post autor: yuio »

zły wzór na środek odcinka, współrzędne się dodaje a nie odejmuje
Awatar użytkownika
Hondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 14 razy

Równanie symetralnej odcinka

Post autor: Hondo »

Rzeczywiście. Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ