Wyznacz równania prostych stycznych do okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czersk
- Podziękował: 33 razy
Wyznacz równania prostych stycznych do okręgu.
Dany jest okrąg o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-2y-3=0}\). Wyznacz równania prostych stycznych do okręgu i równoległych do prostej \(\displaystyle{ y= \sqrt{2}x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czersk
- Podziękował: 33 razy
Wyznacz równania prostych stycznych do okręgu.
Tak, wiem, że to trzeba zrobić. Ale jak wyznaczyć równania tych stycznych?
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Wyznacz równania prostych stycznych do okręgu.
To najpierw zrealizuj dwa punkty, które Ci napisałem.
-- 25 lutego 2010, 15:46 --
Środek okręgu:
\(\displaystyle{ -2b=-2 \\ b=1}\)
\(\displaystyle{ S=(0,1)}\)
Promień:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}-r^{2}=-3 \\ 4=r^{2} \\ r=2}\)
Teraz skorzystaj z funkcji liniowej.
-- 25 lutego 2010, 15:46 --
Środek okręgu:
\(\displaystyle{ -2b=-2 \\ b=1}\)
\(\displaystyle{ S=(0,1)}\)
Promień:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}-r^{2}=-3 \\ 4=r^{2} \\ r=2}\)
Teraz skorzystaj z funkcji liniowej.
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czersk
- Podziękował: 33 razy
Wyznacz równania prostych stycznych do okręgu.
Dzięki ale to mam zrobione. Wyliczyłem to zad ale myślałem, że ktoś znajdzie jakiś łatwiejszy sposób.