proste l i k są prostopadłe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
niekumataGeo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 30 gru 2009, o 12:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 17 razy

proste l i k są prostopadłe

Post autor: niekumataGeo »

proste l i k są prostopadłe i l: -5x+1. Wówczas prosta k ma równanie:

A.y=5x+b
B.y=-1/2x+b
C.y=5x+b
D.y=1/5x+b
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

proste l i k są prostopadłe

Post autor: crimlee »

aby proste były prostopadłe iloczyn ich współczynników kierunkowych musi być równy \(\displaystyle{ -1}\)
anncecile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Pomógł: 10 razy

proste l i k są prostopadłe

Post autor: anncecile »

Załóżmy że proste k i l są do siebie prostopadłe i mają postać:

\(\displaystyle{ k: y=a _{k}*x + b _{k}}\) oraz
\(\displaystyle{ l: y=a _{l}*x + b _{l}}\)

wtedy:
\(\displaystyle{ a _{k}*a _{l}=-1 \Rightarrow}\) z tego wyliczysz \(\displaystyle{ a_{k}}\)

Odp.D
ODPOWIEDZ