dany jest okrąg o równaniu x ^{2} + 2x+y ^{2} - 6y-10=0. Wówczas:
A. r=sqrt{20}
B. r=20
C. r=10
D. r= sqrt{10}
dany jest okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 12:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 17 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Pomógł: 10 razy
dany jest okrąg
\(\displaystyle{ x ^{2} + 2x+y ^{2} - 6y-10=0}\) można przedstawić (po przekształceniach) w formie:
\(\displaystyle{ (x+1)^{2} + (y-3)^{2} = ( \sqrt{20} )^{2}}\), gdzie:
\(\displaystyle{ S(-1;3)}\)jest środkiem okręgu, a \(\displaystyle{ r=\sqrt{20}}\)
odp A
\(\displaystyle{ (x+1)^{2} + (y-3)^{2} = ( \sqrt{20} )^{2}}\), gdzie:
\(\displaystyle{ S(-1;3)}\)jest środkiem okręgu, a \(\displaystyle{ r=\sqrt{20}}\)
odp A