Punkt A' symetryczny do punktu A=(-3,\(\displaystyle{ \sqrt{7}}\)) względem prostej y=-2 ma współrzędne?
Proszę o pomoc, znam poprawny wynik jednak nie wiem skąd się wziął dlatego byłabym wdzięczna za zapis jakiegoś równania.
Punkt A'...
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 23 lut 2010, o 19:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stargard Szczeciński
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Punkt A'...
a ja bym przerobił to tak (nie znając wzoru na środek odcinka):
prostą y=-2 podnosimy o dwie rzędne - pokrywa się z osią x
Punkt A w takim przypadku ma współrzędne \(\displaystyle{ A= \left(-3,(2+ \sqrt{7} ) \right)}\)
aby znaleźć punkt symetryczny względem osi x piszemy minus przed współrzędną y punktu A.
Punkt A' w takim przypadku ma współrzędne \(\displaystyle{ A'= \left(-3,-(2+ \sqrt{7} ) \right)= \left(-3,(-2- \sqrt{7} ) \right)}\)
"opuszczamy" ten punkt o dwie rzędne i mamy właściwe współrzędne \(\displaystyle{ A'= \left(-3,(-2-2- \sqrt{7} ) \right)=\left(-3,(-4- \sqrt{7} ) \right)}\)
ale to takie bardzo awaryjne wyjście...
prostą y=-2 podnosimy o dwie rzędne - pokrywa się z osią x
Punkt A w takim przypadku ma współrzędne \(\displaystyle{ A= \left(-3,(2+ \sqrt{7} ) \right)}\)
aby znaleźć punkt symetryczny względem osi x piszemy minus przed współrzędną y punktu A.
Punkt A' w takim przypadku ma współrzędne \(\displaystyle{ A'= \left(-3,-(2+ \sqrt{7} ) \right)= \left(-3,(-2- \sqrt{7} ) \right)}\)
"opuszczamy" ten punkt o dwie rzędne i mamy właściwe współrzędne \(\displaystyle{ A'= \left(-3,(-2-2- \sqrt{7} ) \right)=\left(-3,(-4- \sqrt{7} ) \right)}\)
ale to takie bardzo awaryjne wyjście...