Witam was bardzo serdecznie czy jest szansa aby ktoś rozwiązał takie zadanie w jak najbardziej przejrzysty sposób abym wiedział co się z skąd bierze. Bo muszę się nauczyć na sprawdzian na jutro a najłatwiej mi się jest uczyć z gotowego już przykładu.
5. Wyznacz punkty wspólne okręgu o promieniu 4 i środku \(\displaystyle{ S=(0,3)}\) i prostej \(\displaystyle{ y=-x+1}\)
Wyznacz punkty wspólne okręgu o promieniu 4
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 14:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Wyznacz punkty wspólne okręgu o promieniu 4
masz promień i współrzędne okręgu -> znasz równanie okręgu.
A jak znajdziemy punkty w których obie funkcje(okrag i liniowa) sie przecinaja?
można np. wstawić pod "y" w równaniu okręgu funkcje liniowa: \(\displaystyle{ y=1-x}\)
pozostaje równanie kwadratowe ze względu na zmienną "x".
to tak samo jak chcesz znalezdz punkty przeciecia sie funkcji \(\displaystyle{ y=x^2+x}\) np. z funkcja y=2. Przyrownujesz "y'ki".
edit1
można również graficznie idzie szybko(ale w tej metodzie zawsze sprawdzaj wynik, bo nigdy nie wiadomo, czy to jest akurat x=2 czy moze x=2,1
A jak znajdziemy punkty w których obie funkcje(okrag i liniowa) sie przecinaja?
można np. wstawić pod "y" w równaniu okręgu funkcje liniowa: \(\displaystyle{ y=1-x}\)
pozostaje równanie kwadratowe ze względu na zmienną "x".
to tak samo jak chcesz znalezdz punkty przeciecia sie funkcji \(\displaystyle{ y=x^2+x}\) np. z funkcja y=2. Przyrownujesz "y'ki".
edit1
można również graficznie idzie szybko(ale w tej metodzie zawsze sprawdzaj wynik, bo nigdy nie wiadomo, czy to jest akurat x=2 czy moze x=2,1