Witam was bardzo serdecznie czy jest szansa aby ktoś rozwiązał takie zadanie. Bo muszę się nauczyć na sprawdzian na jutro a najłatwiej mi się jest uczyć z gotowego już przykładu.
3. Oblicz równanie symetralnej odcinka o końcach w punktach \(\displaystyle{ A=(-2,3)}\) i \(\displaystyle{ B=(2,1)}\)
Oblicz równanie symetralnej odcinka o końcach w punktach
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 14:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Oblicz równanie symetralnej odcinka o końcach w punktach
Obliczamy środek odcinka AB:
\(\displaystyle{ x _{śr}= \frac{x _{1}+x _{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ y _{śr}= \frac{y _{1}+y _{2} }{2}}\)
I wychodzi nam:
\(\displaystyle{ S=(0,2)}\)
Teraz wyznaczamy współ. kierunkowy prostej AB
\(\displaystyle{ a=- \frac{1}{2}}\)
Więc prosta prostopadła do prostej AB będzie miała współ. kierunkowy
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ y=2x+b}\)
Do tego wzoru podstawiasz współrzędne punktu S i otrzymujesz
\(\displaystyle{ y=2x+2}\)
Koniec.
Pzdr.
MM.
\(\displaystyle{ x _{śr}= \frac{x _{1}+x _{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ y _{śr}= \frac{y _{1}+y _{2} }{2}}\)
I wychodzi nam:
\(\displaystyle{ S=(0,2)}\)
Teraz wyznaczamy współ. kierunkowy prostej AB
\(\displaystyle{ a=- \frac{1}{2}}\)
Więc prosta prostopadła do prostej AB będzie miała współ. kierunkowy
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ y=2x+b}\)
Do tego wzoru podstawiasz współrzędne punktu S i otrzymujesz
\(\displaystyle{ y=2x+2}\)
Koniec.
Pzdr.
MM.