W okrąg wpisano trójkąt równoramienny ABC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mateusz321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 8 lut 2010, o 14:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

W okrąg wpisano trójkąt równoramienny ABC

Post autor: mateusz321 »

Witam was bardzo serdecznie czy jest szansa aby ktoś rozwiązał takie zadanie w jak najbardziej przejrzysty sposób abym wiedział co się z skąd bierze. Bo muszę się nauczyć na sprawdzian na jutro a najłatwiej mi się jest uczyć z gotowego już przykładu.


2. W okrąg \(\displaystyle{ (x-2) ^{2} +(y+1) ^{2} =9}\) wpisano trójkąt równoramienny ABC taki, że \(\displaystyle{ |AC|=|AB|, A=(2,k), k>0, B=(m,-1),m>2}\). Oblicz długość ramienia w trójkącie ABC.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

W okrąg wpisano trójkąt równoramienny ABC

Post autor: piasek101 »

A(2; k) - wstawiasz do równania okręgu x = 2 i otrzymujesz dwie wartości (y) czyli nasz (k) - jedna spełni warunki zadania.

Z (B) analogicznie.
ODPOWIEDZ