podstawić do wzoru

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Maniut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 2 lis 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

podstawić do wzoru

Post autor: Maniut »

Witam, mam podane zadanie i szczerze mówiąc się już zakrecilem sam i nie wiem jak to zrobić.

\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} - 2ax - 2by + c = 0}\)

S=(3,-1)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

podstawić do wzoru

Post autor: Szemek »

Jeżeli to ma być równanie okręgu to lepiej podstawiać \(\displaystyle{ S(x_s, y_s)}\) do takiej postaci

\(\displaystyle{ (x-x_s)^2 + (y-y_s)^2 = r^2}\)
Maniut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 2 lis 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

podstawić do wzoru

Post autor: Maniut »

a czym jest r w przypadku moim ?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

podstawić do wzoru

Post autor: Szemek »

Maniut pisze:a czym jest r w przypadku moim ?
Nie masz podane.

W takim razie \(\displaystyle{ (x_s,y_s) = (a,b)}\)
Podstawiasz za a i b.

A tak przy okazji tak wygląda treść zadania jak w pierwszym poście? Czy czegoś zapomniałeś przepisać?
ODPOWIEDZ