wyznacz promień okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 12:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 17 razy
wyznacz promień okregu
Dany jest kwadrat o kolejnych wierzchołkach A=(-4,2), B=(6,-2). Wyznacz promień okręgu opisanego na tym kwadracie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
wyznacz promień okregu
Wyznacz długość odcinka AB, to bok kwadratu.
Promień okręgu opisanego ma długość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) przekątnej kwadratu, a przekątna to \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\).-- 24 lut 2010, o 13:11 --\(\displaystyle{ \left|AB \right|= \sqrt{(x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2}}\)
Promień okręgu opisanego ma długość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) przekątnej kwadratu, a przekątna to \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\).-- 24 lut 2010, o 13:11 --\(\displaystyle{ \left|AB \right|= \sqrt{(x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2}}\)