Wykaż, że równanie jest równaniem okręgu
- Hadar
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykaż, że równanie jest równaniem okręgu
Witam.
Mam problem z wykazaniem, że dane równanie jest równaniem okręgu, nie zakładając z góry że nim jest. Proszę o pomoc
Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ a \neq b}\), to równanie \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} + ax + by + \frac{ab}{2} = 0}\) jest równaniem okręgu. Wyznacz współrzędne środka i długości promienia tego okręgu.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam
Mam problem z wykazaniem, że dane równanie jest równaniem okręgu, nie zakładając z góry że nim jest. Proszę o pomoc
Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ a \neq b}\), to równanie \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} + ax + by + \frac{ab}{2} = 0}\) jest równaniem okręgu. Wyznacz współrzędne środka i długości promienia tego okręgu.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Wykaż, że równanie jest równaniem okręgu
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} + ax + by + \frac{ab}{2} = 0\\ \\
S(-\frac{a}{2}, \frac{b}{2}) \\ \\
r >0 \\ \\
\sqrt{(-\frac{a}{2})^{2}+(-\frac{b}{2})^{2}-\frac{ab}{2}} > 0 \\ \\
\sqrt{\frac{a^{2}}{4}+\frac{b^{2}}{4}-\frac{ab}{2}} > 0 \\ \\
\sqrt{\frac{1}{4}(a^{2}+b^{2}-2ab)} > 0 \\ \\
\frac{1}{2}\sqrt{a^{2}+b^{2}-2ab}> 0 \\ \\
\frac{1}{2}\sqrt{(a-b)^{2}} > 0 \\ \\
\frac{1}{2}|a-b| > 0 \\ \\}\)
dla \(\displaystyle{ a \neq b}\) jest to zawsze prawdziwe
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}|a-b|\\\\
S(-\frac{a}{2}, \frac{b}{2})\\ \\}\)
S(-\frac{a}{2}, \frac{b}{2}) \\ \\
r >0 \\ \\
\sqrt{(-\frac{a}{2})^{2}+(-\frac{b}{2})^{2}-\frac{ab}{2}} > 0 \\ \\
\sqrt{\frac{a^{2}}{4}+\frac{b^{2}}{4}-\frac{ab}{2}} > 0 \\ \\
\sqrt{\frac{1}{4}(a^{2}+b^{2}-2ab)} > 0 \\ \\
\frac{1}{2}\sqrt{a^{2}+b^{2}-2ab}> 0 \\ \\
\frac{1}{2}\sqrt{(a-b)^{2}} > 0 \\ \\
\frac{1}{2}|a-b| > 0 \\ \\}\)
dla \(\displaystyle{ a \neq b}\) jest to zawsze prawdziwe
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}|a-b|\\\\
S(-\frac{a}{2}, \frac{b}{2})\\ \\}\)
- Hadar
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykaż, że równanie jest równaniem okręgu
Tak ja to właśnie zrobiłem... tyle tylko, że tutaj z góry założyłem, że to jest równanie okręgu i Ty zresztą też...
- emelcia
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 14 razy
Wykaż, że równanie jest równaniem okręgu
Ale robisz obliczenia, które doprowadzają Cię do równana okręgu.
Więc chyba można to uznać, że nie jest to założenie, hmm?
Więc chyba można to uznać, że nie jest to założenie, hmm?
- Hadar
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykaż, że równanie jest równaniem okręgu
chodzi o to, że z góry jest założone, że tam r istnieje... A jak to wykazać, bez zakładania, że tamto równanie ma r...
- emelcia
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 14 razy
Wykaż, że równanie jest równaniem okręgu
ja liczyłam trochę inaczej niż ktoś tam pokazał.
Po prostu to, co zostało zbędne po lewej stronie przeniosłam na prawą i wtedy dopiero dokładnie widać, że to równanie okręgu.
I nawet nie pojawia się literka r.
Po prostu to, co zostało zbędne po lewej stronie przeniosłam na prawą i wtedy dopiero dokładnie widać, że to równanie okręgu.
I nawet nie pojawia się literka r.