uzasadnij ze zbior punktow ktorych wspolrzedne spelniaja podane rownanie jest suma suma dwoch prostych :
\(\displaystyle{ a) x ^{2} - y ^{2} - 6y - 9 = 0}\)
\(\displaystyle{ b) x ^{2} - y ^{2} +10x + 4 y + 21 = 0}\)
probowalem zwijac do roznicy kwadratow ale jakos nie wychodzilo....
uzasadnij ze zbior punktow...
- 124cruZz
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelesnia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
uzasadnij ze zbior punktow...
ponieważ przede \(\displaystyle{ y}\) stoi \(\displaystyle{ -}\) to nie możemy rozpatrywać tego jako okrąg.
możemy doprowadzić do takiej postaci
a)
\(\displaystyle{ x^2=y^2+6y+9 \Rightarrow x^2=(y+3)^2}\)
a to jest \(\displaystyle{ x=y+3 \vee x=-(y+3)}\)
b)
tutaj jest podobnie, przed\(\displaystyle{ y}\) stoi \(\displaystyle{ -}\)
przekształcamy
\(\displaystyle{ x^2+10-y^2+4y+21=0}\)
tutaj musimy się "podzielić" tą 21, troche dla \(\displaystyle{ x}\) troche dla\(\displaystyle{ y}\)
\(\displaystyle{ x^2+10x+25=y^2-4y+4}\)
\(\displaystyle{ (x+5)^2=(y-2)^2}\)
a to jest, po zpierwiastkowaniu
\(\displaystyle{ x+5=y-2 \vee x+5=-(y-2)}\)
Pozdrawiam.
możemy doprowadzić do takiej postaci
a)
\(\displaystyle{ x^2=y^2+6y+9 \Rightarrow x^2=(y+3)^2}\)
a to jest \(\displaystyle{ x=y+3 \vee x=-(y+3)}\)
b)
tutaj jest podobnie, przed\(\displaystyle{ y}\) stoi \(\displaystyle{ -}\)
przekształcamy
\(\displaystyle{ x^2+10-y^2+4y+21=0}\)
tutaj musimy się "podzielić" tą 21, troche dla \(\displaystyle{ x}\) troche dla\(\displaystyle{ y}\)
\(\displaystyle{ x^2+10x+25=y^2-4y+4}\)
\(\displaystyle{ (x+5)^2=(y-2)^2}\)
a to jest, po zpierwiastkowaniu
\(\displaystyle{ x+5=y-2 \vee x+5=-(y-2)}\)
Pozdrawiam.