Dla jakiego parametru m prosta \(\displaystyle{ y=x+m}\) jest styczna do okręgu \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}+4x-10y+4=0}\)
help
dla jakiego parametry m prosta jest styczna do okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
dla jakiego parametry m prosta jest styczna do okręgu
Musisz po prostu znaleźć takie m, dla którego układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+ y^{2}+4x-10y+4=0 \\ y=x+m\end{cases}}\)
czyli równanie:
\(\displaystyle{ x^{2}+(x+m)^{2}+4x-10(x+1)+4=0}\)
ma jedno rozwiązanie. Oblicz wyróżnik tego równania i znajdź takie m, dla których jest on równy zeru.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+ y^{2}+4x-10y+4=0 \\ y=x+m\end{cases}}\)
czyli równanie:
\(\displaystyle{ x^{2}+(x+m)^{2}+4x-10(x+1)+4=0}\)
ma jedno rozwiązanie. Oblicz wyróżnik tego równania i znajdź takie m, dla których jest on równy zeru.