Wyznacz liczbę m, tak aby proste o równaniach y=(2m-1)x i y=(5-m)x+7 były równoległe.
Wyznacz liczbę m, tak aby proste o równaniach y( \(\displaystyle{ m^{2}}\) -3)x-2 i y=-\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)x+1 były prostopadłe.
dla mnie to czarna magia ;O. i przepraszam jakbym coś w komendach popsuła, ale jestem nowym użytkownikiem
wyznaczanie liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 12:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 11 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
wyznaczanie liczby
proste są równoległe gdy ich współczynniki kierunkowe sa takie same (czyli to co stoi przy x)
\(\displaystyle{ 2m-1=5-m}\)
\(\displaystyle{ 3m=6}\)
\(\displaystyle{ m=2}\)
proste sa prostopadłe gdy
\(\displaystyle{ m^2-3= \frac{-1}{- \frac{1}{6} }}\)
\(\displaystyle{ m^2-3=6}\)
\(\displaystyle{ m^2=9}\)
\(\displaystyle{ m=3 \ lub \ m=-3}\)
\(\displaystyle{ 2m-1=5-m}\)
\(\displaystyle{ 3m=6}\)
\(\displaystyle{ m=2}\)
proste sa prostopadłe gdy
\(\displaystyle{ m^2-3= \frac{-1}{- \frac{1}{6} }}\)
\(\displaystyle{ m^2-3=6}\)
\(\displaystyle{ m^2=9}\)
\(\displaystyle{ m=3 \ lub \ m=-3}\)