Jak sprawdzić czy zaszła kolizja między dwoma "walcam" - l.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Studentx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 sty 2010, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 1 raz

Jak sprawdzić czy zaszła kolizja między dwoma "walcam" - l.

Post autor: Studentx »

Witam

Mam zdefiniowane dwa walce w przestrzeni 3d. Walce w cudzysłowu ponieważ mają zaokrąglone końce. To znaczy zdefiniowane są jako dwa punkty a i b (linia) i promień.

Np:
"Walec" pierwszy:
punkt pierwszy x1 = 1 y1 = 1 z1 = 1. I punkt drugi x2 = 10 y2 = 10 z2 = 10 i promień r = 10

"Walec" drugi:
punkt pierwszy x1 = 100 y1 = 110 z1 = 1. I punkt drugi x2 = 10 y2 = 10 z2 = 110 i promień r = 20

Promień dla obydwu linii jest różny .

1. Chciałbym się dowiedzieć czy te "walce" się przecinają.

2. Chciałbym określić w którym punkcie linia jednego jest najbliżej lini drugiego.(jesli się przecinają)
ODPOWIEDZ