Siema, mam problem z zadaniami z egzaminu, przydałoby się tego nauczyć, ale nie za bardzo sie orientuje. Dostałem ok. 8 na wymagane 13 punktów.
Jeżeli ktoś może je rozwiązać i (co ważne) opisać po kroku jak i co się z czym je...
Będę bardzo wdzięczny. Dzięki.
Zadania:
1. Obliczyc pole trójkata zbudowanego na wektorach:
a=2p+3q, b=p-2q
|p|=1, |q|=3
Oraz obliczyć długość jednego z boków tego trójkąta
2. Znalezc rzut prostokatny prostej:
L: x=2t
y=1+t
z=(-2)-2t
Na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\) : 3x+y-2z-5=0
3. Wyznaczyc punkt symetryczny do punktu 0(0,0,0) wzgledem płaszczyzny przechodzacej
przez punkty A(1,0,0), B(0,1,0), C(0,0,1)
4. Zbadac wzajemne połoenie prostych oraz obliczyc odległosc miedzy nimi
L1: x+2y-4=0
-2y+z+9=0
L2: x=2t
y=(-t)
z=(-2t)
5. Narysowac krzywa o równaniu:
\(\displaystyle{ a) x^{2} + y ^{2} = -2y \\ b) (x-2)^{2} + y = x^{2}}\)
Pole trójkąta, rzut prostokątny, symetrie rysowanie krzywych
Pole trójkąta, rzut prostokątny, symetrie rysowanie krzywych
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, o 23:23 przez Rogal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Kiepski temat również - pisz tak, aby było wiadomo, o co biega w temacie. A także kompletnie nie ten dział.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Kiepski temat również - pisz tak, aby było wiadomo, o co biega w temacie. A także kompletnie nie ten dział.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pole trójkąta, rzut prostokątny, symetrie rysowanie krzywych
5. Podpowiedź :
a) \(\displaystyle{ x^2+(y+1)^2-1=0}\)
b) \(\displaystyle{ x^2-4x+4+y=x^2}\)
a) \(\displaystyle{ x^2+(y+1)^2-1=0}\)
b) \(\displaystyle{ x^2-4x+4+y=x^2}\)