Pszekształcenia płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dawids13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łopuszno
Podziękował: 11 razy

Pszekształcenia płaszczyzny

Post autor: dawids13 »

Witam!

Mam problem z dwoma zadaniami:

1. Obrazem prostej k w przesunięciu równoległym o wektor [-1, -3] jest prosta m o równaniu y=2x + 4. Znajdź równanie prostej k.

2. Dany jest punkt A(-3, 1). Wyznacz współrzędne punktu \(\displaystyle{ A' = S _{a}(A)}\), jeśli a jest prostą o równaniu:
a) y = x
b) y = x + 2

Bardzo proszę o odpowiedź
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pszekształcenia płaszczyzny

Post autor: piasek101 »

1.
k : y=ax+b przesuwając mamy y = a(x+1)+(b-3) i przyrównujemy do podanej.

2. Można tak :
- prosta prostopadła do danej idąca przez A
- punkt przecięcia danej ze znalezioną (P)
- (P) jest środkiem AA'.
ODPOWIEDZ