Styczna do paraboli

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
olussskaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 wrz 2008, o 17:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 12 razy

Styczna do paraboli

Post autor: olussskaaa »

Wyznaczyć punkt paraboli \(\displaystyle{ y = 0,5x^2 + 2}\), w którym prosta styczna do niej jest równoległa do prostej \(\displaystyle{ 2x-y+3=0}\).
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Styczna do paraboli

Post autor: Justka »

Niech szukanym punktem będzie \(\displaystyle{ A=(x_0, \frac{1}{2}x_0^2+2)}\), prosta styczna ma byc równoległa do prostej \(\displaystyle{ y=2x+3}\), więc współczynnik kierunkowy stycznej będzie równy \(\displaystyle{ a=2}\), a ponieważ \(\displaystyle{ a=f'(x_0)=x_0}\) to \(\displaystyle{ x_0=2}\), stąd

\(\displaystyle{ A=(2,4)}\).
ODPOWIEDZ