Proszę o wytłumaczenie rozwiązania poniższych zadań . . .
1.Napisz wzór funkcji liniowej tórej wykres przecina oś Oy w punkcie (0,-3) i jest prostopadły do prostej \(\displaystyle{ y= 2x - 4}\).
2.Znajdź równanie okręgu o środku w punkcie S= (1,3) wiedząc , że punkt P= (-2,-1) należy do tego okręgu.
3. Napisz równanie prostej przechodzacej przez punkt P= (0,8) i środek odcinka AB , gdzie A = (-1,3) B=(3,7)
4. wyznacz brakujące współrzędne punktów A=(4,y) , B=(x,-3) tak aby każdy z nich należał do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y= 5-x}\)
.....
Równanie prostej i równanie okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 10:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 5 razy
Równanie prostej i równanie okręgu.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, o 19:25 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie prostej i równanie okręgu.
1. Szukana y = ax + b
Skoro przecina oś Y w podanym punkcie - to b = -3.
Prostopadłość (poczytaj) dotyczy tego (a) w zależności od podanego (2).
2. Promień to |SP|.
Skoro przecina oś Y w podanym punkcie - to b = -3.
Prostopadłość (poczytaj) dotyczy tego (a) w zależności od podanego (2).
2. Promień to |SP|.