Zadanie pochodzi z operonowskiej książki. 5 punktowe.
Dane są dwa wierzchołki trójkąta A=(-5,-1) i B=(0,-3). Pole tego trójkąta jest równe 12, a wierzchołek C należy do prostej l: y=2x+3. Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
z góry dziękuję za odpowiedź, kompletnie nie wiem jak się do niego zabrać
2 wierzchołki trójkąta, pole, wyznaczyć 3. bok
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
2 wierzchołki trójkąta, pole, wyznaczyć 3. bok
tablice mat: wzór na pole trójkata gdy znamy współrzedne wierzchołków. Metoda wyznacznikowa.
w miejsce \(\displaystyle{ x_c}\) podstawiasz \(\displaystyle{ x}\) a w miejsce \(\displaystyle{ y_c}\) równanie prostej \(\displaystyle{ 2x+3}\). Imasz równanie z jedną niewiadomą bo pole masz dane (12).
w miejsce \(\displaystyle{ x_c}\) podstawiasz \(\displaystyle{ x}\) a w miejsce \(\displaystyle{ y_c}\) równanie prostej \(\displaystyle{ 2x+3}\). Imasz równanie z jedną niewiadomą bo pole masz dane (12).
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
2 wierzchołki trójkąta, pole, wyznaczyć 3. bok
Czyli współrzędne punktu C to \(\displaystyle{ (x;2x+3)}\).
Wzór na pole trójkąta:
\(\displaystyle{ P_{ABC}=\frac{1}{2}|(x_{B}-x_{A})(y_{C}-y_{A})-(x_{C}-x_{A})(y_{B}-y_{A})|}\)
Wystarczy podstawic.
Wzór na pole trójkąta:
\(\displaystyle{ P_{ABC}=\frac{1}{2}|(x_{B}-x_{A})(y_{C}-y_{A})-(x_{C}-x_{A})(y_{B}-y_{A})|}\)
Wystarczy podstawic.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
2 wierzchołki trójkąta, pole, wyznaczyć 3. bok
a skąd ten wzór się wziął ? nigdy o takim nie słyszałem. Wielkie dzieki
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
2 wierzchołki trójkąta, pole, wyznaczyć 3. bok
mógłby mi ktoś wytłumaczyć ten iloczyn wektorowy ? byłbym bardzo bardzo wdzięczny !