Wyznacz równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Adasco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 13 sty 2010, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: Adasco »

Mam problem z rozwiązaniem zadania, proszę Was o pomoc.

Punkty \(\displaystyle{ A \left( -3,-1\right)}\) i \(\displaystyle{ B \left( 1,-3\right)}\) należą do okręgu, którego środek znajduje się na prostej \(\displaystyle{ 3x-y+2=0}\). Wyznacz równanie tego okręgu.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ \begin{cases} (-3-x_s)^2+(-1-y_s)^2=r^2 \\ (1-x_s)^2+(-3-y_s)^2=r^2 \\ y_s=3x_s+2 \end{cases}}\)
to tylko tak strasznie wygląda przyrównaj dwa pierwsze równania, podnieś do kwadratu...
ODPOWIEDZ