wyznaczanie współrzednych punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
arphendess
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 21 lut 2010, o 12:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 11 razy

wyznaczanie współrzednych punktu

Post autor: arphendess »

Punkt A=(3,-7) jest końcem odcinka AB którego środek ma współrzędne S=(-3,13). Wyznacz współrzędne punktu B.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

wyznaczanie współrzednych punktu

Post autor: Lbubsazob »

Współrzędna x środka S to średnia arytmetyczna współrzędnych x punktów A i B.
Tak samo ze współrzędnymi y.
\(\displaystyle{ \frac{3+x}{2}=-3 \\
\frac{-7+y}{2}=13}\)
ODPOWIEDZ