środek odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 12:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 11 razy
środek odcinka
Środek odcinka o końcach A=(5,-1) B=(-7,-3)jest środkiem okręgu o promieniu r=8. Napisz równanie tego okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
środek odcinka
Wskazówka:
- wyznacz współrzędne środka podanego odcinka (średnie arytmetyczne współrzędnych jego końców) czyli środka okręgu.
Teraz masz już wszystkie dane do podstawienia do równania okręgu, które masz z pewnością w podręczniku i zeszycie.
- wyznacz współrzędne środka podanego odcinka (średnie arytmetyczne współrzędnych jego końców) czyli środka okręgu.
Teraz masz już wszystkie dane do podstawienia do równania okręgu, które masz z pewnością w podręczniku i zeszycie.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
środek odcinka
\(\displaystyle{ S_{x} = \frac{5-7}{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ S_{y} = \frac{-1-3}{2} = -2}\)
\(\displaystyle{ S=(-1. -2)}\)
\(\displaystyle{ (x+1)^2 + (y+2)^2 = 8^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+2x+1 + y^2+4y+4=64}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+2x+4y -59=0}\)
\(\displaystyle{ S_{y} = \frac{-1-3}{2} = -2}\)
\(\displaystyle{ S=(-1. -2)}\)
\(\displaystyle{ (x+1)^2 + (y+2)^2 = 8^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+2x+1 + y^2+4y+4=64}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+2x+4y -59=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 12:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 11 razy