Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Minnie_
Użytkownik
Posty: 109 Rejestracja: 17 sty 2010, o 11:49
Płeć: Kobieta
Pomógł: 2 razy
Post
autor: Minnie_ » 21 lut 2010, o 10:52
Znajdź wektor jednostkowy prostopadły jednocześnie do wektora \(\displaystyle{ \vec{a}=[3,6,8]}\) i do osi x.-- 21 lut 2010, o 11:20 --Znalazłam podobny temat i obliczyłam ten wektor jednostkowy, Proszę tylko o sprawdzenie czy dobrze wyszło. Wektor jednostkowy jest postaci \(\displaystyle{ \vec{v}=[0, \frac{3}{5},- \frac{4}{5}]}\)
Crizz
Użytkownik
Posty: 4094 Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy
Post
autor: Crizz » 21 lut 2010, o 11:34
Powinno być \(\displaystyle{ \vec{v}=\left[0, \frac{4}{5},- \frac{3}{5}\right]}\)
Minnie_
Użytkownik
Posty: 109 Rejestracja: 17 sty 2010, o 11:49
Płeć: Kobieta
Pomógł: 2 razy
Post
autor: Minnie_ » 21 lut 2010, o 12:01
Pomyliłam się i zamieniłam współrzędne ale tak czy inaczej wychodzi mi \(\displaystyle{ \vec{v}=[0,- \frac{4}{5}, \frac{3}{5} ]}\)
Crizz
Użytkownik
Posty: 4094 Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy
Post
autor: Crizz » 21 lut 2010, o 12:36
Przecież ten wektor jest po prostu wektorem przeciwnym do tego, który ja podałem. Co za różnica?