1) Punkt C(0,y) jest równo oddalony od punktów A=(-2,5) i B=(4,1) Oblicz współrzędne y
2)Punkty; A(0,0) B(7,1) C(-1,5) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wyznacz równanie prostej zawierającej środkową tego trójkąta wychodzącą z wierzchołka A oraz równanie prostej zawierającej środkową wychodzącą z wierzchołka B.Uzasadnij że te proste są prostopadłe
proste prostopadłe
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
proste prostopadłe
Zadanie 1:
1. Wyznacz środek odcinka AB, oznacz go jako D.
2. Wyznacz równanie prostej zawierającej odcinek AB.
3. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do odcinka AB przechodzącej przez punkt D
4. Wyznacz punkt przecięcia się prostej z pkt. 3 z osią Y będzie to szukany punkt C.
Zadanie 2:
hmm.. możliwe, że jest błąd, albo źle przepisałaś, ponieważ przy tych współrzędnych wierzchołków prostopadłe są środkowe wychodzące z wierzchołka A i C. Wtedy trzeba tak rozwiązać:
1. Wyznacz środek odcinka BC, oznacz go jako D.
2. Wyznacz środek odcinka AB, oznacz go jako E.
3. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i D.
4. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty C i E.
5. Jeśli umiesz zrobić punkt 3 z zadania 1, to umiesz uzasadnić, że te proste z pkt. 3 i 4 są prostopadłe.
W razie pytań pisz śmiało...
1. Wyznacz środek odcinka AB, oznacz go jako D.
2. Wyznacz równanie prostej zawierającej odcinek AB.
3. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do odcinka AB przechodzącej przez punkt D
4. Wyznacz punkt przecięcia się prostej z pkt. 3 z osią Y będzie to szukany punkt C.
Zadanie 2:
hmm.. możliwe, że jest błąd, albo źle przepisałaś, ponieważ przy tych współrzędnych wierzchołków prostopadłe są środkowe wychodzące z wierzchołka A i C. Wtedy trzeba tak rozwiązać:
1. Wyznacz środek odcinka BC, oznacz go jako D.
2. Wyznacz środek odcinka AB, oznacz go jako E.
3. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i D.
4. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty C i E.
5. Jeśli umiesz zrobić punkt 3 z zadania 1, to umiesz uzasadnić, że te proste z pkt. 3 i 4 są prostopadłe.
W razie pytań pisz śmiało...
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 10:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pajęczno
- Podziękował: 1 raz
proste prostopadłe
W zadaniu podane jest z wierzchołka A i B
Mam pytanie do zadania 1 podpunkt 4 czy tą prostą prostopadła muszę narysować na osi i wyznacz y czyli będzie to 1?
Mam pytanie do zadania 1 podpunkt 4 czy tą prostą prostopadła muszę narysować na osi i wyznacz y czyli będzie to 1?
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
proste prostopadłe
można wyliczyć. Po prostu podstaw w równaniu, które otrzymałaś w punkcie 3 za \(\displaystyle{ x=0}\) wtedy \(\displaystyle{ y=1,5}\)
wracając do zadania 2. Narysuj sobie układ równań. Zaznacz podane punkty i narysuj środkowe wychodzące z A i B... na oko widać, że nie są prostopadłe, więc coś jest nie tak w treści.
wracając do zadania 2. Narysuj sobie układ równań. Zaznacz podane punkty i narysuj środkowe wychodzące z A i B... na oko widać, że nie są prostopadłe, więc coś jest nie tak w treści.