prosta AB ...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jessica2007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 lis 2009, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam...

prosta AB ...

Post autor: jessica2007 »

nie mam pojecia jak sie zabrac za to zadanie ,wogole g.analityczna to czarna magia dl amnie ... ;/ bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania
Czy prosta AB jest równoległa do prostej KL, jeżeli A=(3;-7), B=(-3;1), K=(101;-63), L=(116;-83)?
dzieki i pozdrawiam
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

prosta AB ...

Post autor: Lbubsazob »

Napisz równanie prostej AB i KL, sprowadź do postaci ogólnej \(\displaystyle{ ax+by+c=0}\). Jeżeli proste są równoległe, to współczynniki a są równe.
jessica2007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 lis 2009, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam...

prosta AB ...

Post autor: jessica2007 »

Tylko ja nie mam pojęcia jak wyznaczyć te odcinki :/kompletnie nie rozumi tego ...bardzo bym prosiła o wyjaśnienie tego jeśli ktoś ma ochotę i czas poświęcić na to zadanie ...pozdrawiam
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

prosta AB ...

Post autor: Lbubsazob »

Równanie prostej
\(\displaystyle{ y-y_1= \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}(x-x_1)}\).

Wstawiasz współrzędne punktów A i B do wzoru, potem to samo z K i L.
ODPOWIEDZ