Zadanie z kołem opisanym na kwadracie!

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
sławek1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Zadanie z kołem opisanym na kwadracie!

Post autor: sławek1988 »

Mam problem z zadaniem ,chyba dość prostym ale w tej chwili nie umiem go zrobić ,jestem wdzzięczny za pomoc.

Pole koła opisanego na kwadracie wynosi "pi". Oblicz pole koła wpisanego w ten kwadrat!
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Zadanie z kołem opisanym na kwadracie!

Post autor: bolo »

Promień tego koła to \(\displaystyle{ r=1}\), a to jest połowa przekątnek kwadratu. To co masz obliczyć, to połowa boku tego kwadratu, a następnie podstawienie do wzoru na pole koła.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Zadanie z kołem opisanym na kwadracie!

Post autor: Calasilyar »

\(\displaystyle{ P_{o}=\pi}\)
\(\displaystyle{ P_{w}=?}\)
r, R promienie
a - bok kwadratu

\(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{2}}{2}=R}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{o}=\pi R^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{w}=\pi r^{2}}\)
ODPOWIEDZ