trójkat równoramienny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

trójkat równoramienny

Post autor: asiula0321 »

w trójkącie równoramiennym ABC (AB=AC) dane są wierzchołki B=(1,-1) C=(4,0). Jedno z ramion trójkata zawiera sie w prostej x+2y-4=0. NA boku AB obrano taki punkt P że AP:PB=3:2. Znajdź równanie okręgu o śrdku w punkcie P, stycznego do boku AC.
iwonks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 kwie 2010, o 17:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

trójkat równoramienny

Post autor: iwonks »

asiula0321 pisze:w trójkącie równoramiennym ABC (AB=AC) dane są wierzchołki B=(1,-1) C=(4,0). Jedno z ramion trójkata zawiera sie w prostej x+2y-4=0. NA boku AB obrano taki punkt P że AP:PB=3:2. Znajdź równanie okręgu o śrdku w punkcie P, stycznego do boku AC.
Jest ktos kto potrafi zrobic to zadanie ?
ODPOWIEDZ