wierzchołki rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
wierzchołki rombu
Punnkty A=(2,1) i C=(4,3) są przeciwleglymi wierzchołkami rombu ABCD. Wierzchołek D nalezy do osi OY. Wyznacz współrżedne wierzchołków B i D.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
wierzchołki rombu
1) Napisz równanie prostej \(\displaystyle{ \left| AC\right|}\)
2) Wyznacz środek odcinka \(\displaystyle{ \left|AC \right|}\).
3) Napisz równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ \left|AC \right|}\) przechodzącej przez środek, potem możesz ustalić współrzędne punktu D (współrzędna x=0, bo punkt leży na osi OY, więc wstawiasz do równania współrzędne \(\displaystyle{ \left(0,y \right)}\).
4) Liczysz długość odcinka \(\displaystyle{ \left|AD \right|}\) ze wzoru.
5) Znając długość, można obliczyć współrzędne punktu B (np. wyliczyć długość odcinka \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\)).
2) Wyznacz środek odcinka \(\displaystyle{ \left|AC \right|}\).
3) Napisz równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ \left|AC \right|}\) przechodzącej przez środek, potem możesz ustalić współrzędne punktu D (współrzędna x=0, bo punkt leży na osi OY, więc wstawiasz do równania współrzędne \(\displaystyle{ \left(0,y \right)}\).
4) Liczysz długość odcinka \(\displaystyle{ \left|AD \right|}\) ze wzoru.
5) Znając długość, można obliczyć współrzędne punktu B (np. wyliczyć długość odcinka \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\)).