prosta k przcinająca okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 27 sie 2008, o 14:30
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 4 razy
prosta k przcinająca okrąg
Prosta k o równaniu 3x-2y-6=0 przecina okrąg o środku S=(1,5) w punktach P i Q. Wyznacz równanie tego okręgu wiedząc ,że \(\displaystyle{ \left| PQ\right|=2 \sqrt{13}}\).
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
prosta k przcinająca okrąg
odległość prostej 3x-2y-6=0 od punktu S.. jest na to ładny wzorek:
...\(\displaystyle{ h= \frac{ \left|Ax+By+C \right| }{ \sqrt{A^{2}+B^{2}} }}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{13})^{2} + ( \sqrt{13})^{2} = r^{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{26}}\)
równanie okręgu:
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-5)^{2}=26}\)
...\(\displaystyle{ h= \frac{ \left|Ax+By+C \right| }{ \sqrt{A^{2}+B^{2}} }}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{13})^{2} + ( \sqrt{13})^{2} = r^{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{26}}\)
równanie okręgu:
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-5)^{2}=26}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Pomógł: 1 raz
prosta k przcinająca okrąg
Mam takie pytanie, skad wiadomo ze odleglosc punktu od prostej jest polowa odcinka PQ ?? Wiem ze fajnie wychodzi (wynik owszem jest dobry), ale czy przypadkiem nie trzeba czegos "doliczyc" zeby bylo wiadomo ze odlegosc punktu o prostej= 1/2 PQ ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
prosta k przcinająca okrąg
Przecież masz policzone ze wzoru, że \(\displaystyle{ h= \sqrt{13}}\), tu nie było wykorzystane tego, że \(\displaystyle{ |PQ|=2 \sqrt{13}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Pomógł: 1 raz
prosta k przcinająca okrąg
ale potem jest zastosowanie twierdzenia pitagorasa i tam jest znowu pierwiatek z 13 i wlasnie nie wiem skad.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
prosta k przcinająca okrąg
Bo trójkąt \(\displaystyle{ PQS}\) jest równoramienny, \(\displaystyle{ h}\) jest prostopadłe do \(\displaystyle{ |PQ|}\), więc wysokość dzieli \(\displaystyle{ |PQ|}\) na \(\displaystyle{ 2}\) równe części.