Obl. długość odcinka AB. Okrąg, styczna, sieczna.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 17 razy
Obl. długość odcinka AB. Okrąg, styczna, sieczna.
Z punktu P, którego odległość od środka O okręgu jest równa 5 cm, poprowadzono styczną do okręgu w puncie K oraz sieczną przecinającą okrąg w punktach A i B tak, że |AP| < |BP|. Wiedząc, że promień okręgu ma długość 3 cm i |BP|:|AP|=3:2, oblicz długość odcinka AB.
Obl. długość odcinka AB. Okrąg, styczna, sieczna.
Skorzystaj z twierdzenia o związkach miarowych między odcinkami stycznych i siecznych.
Oznacz AB jako \(\displaystyle{ x}\), AP jako \(\displaystyle{ 2x}\). Z powyższego twierdzenia wynika, że \(\displaystyle{ 3x * 2x= 4^2}\)
Oznacz AB jako \(\displaystyle{ x}\), AP jako \(\displaystyle{ 2x}\). Z powyższego twierdzenia wynika, że \(\displaystyle{ 3x * 2x= 4^2}\)
Obl. długość odcinka AB. Okrąg, styczna, sieczna.
Czy możesz mi ktoś powiedzieć skąd jest to zadanie??