Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(-4,2),B=(0,4),C=(6,-4)
a) Wyznacz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka B
b) Oblicz pole trójkąta
pole trójkąta
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
pole trójkąta
Najpierw polecam obliczyć pole trójkąta:
\(\displaystyle{ P_{{\Delta}{ABC}}=\frac{1}{2}|\left|\begin{array}{ccc}x_{B}-x_{A}&y_{B}-y_{A}\\x_{C}-x_{A}&y_{C}-y_{A}\end{array}\right||}\)
\(\displaystyle{ P_{{\Delta}{ABC}}=\frac{1}{2}|(x_{B}-x_{A})(y_{C}-y_{A})-(y_{B}-y_{A})(x_{C}-x_{A})|}\)
a następnie długość odcinka \(\displaystyle{ |AC|}\) i później już prosto obliczysz wysokość.
\(\displaystyle{ P_{{\Delta}{ABC}}=\frac{1}{2}|\left|\begin{array}{ccc}x_{B}-x_{A}&y_{B}-y_{A}\\x_{C}-x_{A}&y_{C}-y_{A}\end{array}\right||}\)
\(\displaystyle{ P_{{\Delta}{ABC}}=\frac{1}{2}|(x_{B}-x_{A})(y_{C}-y_{A})-(y_{B}-y_{A})(x_{C}-x_{A})|}\)
a następnie długość odcinka \(\displaystyle{ |AC|}\) i później już prosto obliczysz wysokość.