2 zadania z okręgiem i parametrem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

2 zadania z okręgiem i parametrem

Post autor: Lbubsazob »

1) Dla jakiego parametru m prosta \(\displaystyle{ y=x+m}\) jest styczna do okręgu \(\displaystyle{ x^2+y^2+4x-10y+4=0}\)?

2) Dany jest okrąg \(\displaystyle{ x^2+y^2+6x-4y-12=0}\) oraz punkt \(\displaystyle{ K=(m;m+1)}\). Dla jakiej wartości parametru m punkt K należy do okręgu?
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

2 zadania z okręgiem i parametrem

Post autor: zati61 »

\(\displaystyle{ x^2+y^2+4x-10y+4=0}\)
podstaw \(\displaystyle{ y=x+m}\) do 1 równania i dostaniesz trójmian kwadratowy + warunek \(\displaystyle{ \Delta=0}\), bo obie funkcje maja miec tylko 1 punkt wspolny(nie zero, ani 2)

podstaw: \(\displaystyle{ x=m \wedge y=m+1}\) i sprawdź dla jakich "m" zachodzi równość
ODPOWIEDZ