Długość środkowych trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
proquest
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Długość środkowych trójkąta

Post autor: proquest »

Witam, proszę o pomoc z rozwiązaniem tego zadania. Proszę o wyniki, bo chcę porównać, czy dobrze zrobiłem.

Wyznacz długość środkowych trójkąta ABC o wierchołkach:
A = (-1, -3)
B = (-1, 3)
C = (3, 1)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Długość środkowych trójkąta

Post autor: Szemek »

A czemu nie podasz swoich wyników od razu
Lolek271
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2 lis 2008, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znikąd
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 6 razy

Długość środkowych trójkąta

Post autor: Lolek271 »

moje wyniki to \(\displaystyle{ \sqrt{17} , \sqrt{29} , 2\sqrt{5}}\)

Pozdrawiam
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

Długość środkowych trójkąta

Post autor: mateusz_rad »

W czym jest problem?
Wystarczy policzyć środki wszystkich trzech boków oraz obliczyć długość odcinków.
\(\displaystyle{ AS _{1}}\)
\(\displaystyle{ BS _{2}}\)
\(\displaystyle{ CS _{3}}\)

Pokaż swoje próby obliczeń, pomożemy Ci .


Pzdr.
MM.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Długość środkowych trójkąta

Post autor: Szemek »

Lolek271 pisze:moje wyniki to \(\displaystyle{ \sqrt{17} , \sqrt{29} , 2\sqrt{5}}\)

Pozdrawiam
Skorzystałem z programu do wykonania sprawdzenia.
Numeryczne wartości odpowiadają Twoim wynikom.
proquest
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Długość środkowych trójkąta

Post autor: proquest »

Dzięki! Wszystko mi się zgadza.
ODPOWIEDZ