Symetrie wykresu funkcji z parametrem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

Symetrie wykresu funkcji z parametrem

Post autor: Glo »

1
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f_{(x)}=(m^2-m)x^2-m^2+1}\)

Dla jakich wartości parametru m funkcja symetryczna do f(x) względem osi OX jest malejąca?


2
Dana jest funkcja\(\displaystyle{ f_{(x)}=(m^2-m)x^2-m^2+1}\)

Dla jakich wartości parametru m funkcja symetryczna do f(x) względem osi OY jest niemalejąca?





3
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f_{(x)}=(m^2-m)x^2-m^2+1}\)

Dla jakich wartości parametru m funkcja symetryczna do f(x) względem początku układu współrzędnych jest okresowa?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Symetrie wykresu funkcji z parametrem

Post autor: Crizz »

1.) Dla żadnych
2.) Dla żadnych
3.) Dla \(\displaystyle{ m=0 \vee m=1}\)-- 17 lutego 2010, 20:40 --Przepraszam, pomyłka, w 2. ta sama odpowiedź, co w 3.
ODPOWIEDZ